jablkové ruže

Jablkové ruže bez lepku

Jablkových receptov na jeseň nie je nikdy dosť. Aj preto máme pre vás dnes jeden na chutné a pekné jablkové ruže bez lepku. Pripravili sme ich z nášho domáceho jednoduchého lístkového cesta a z jabĺčok. Hodia sa k popoludňajšej kávičke ale aj deťom na destiatu do školy.

Jablkové ruže bez lepku

 

Potrebujeme:

Na lístkové cesto:

 

Na náplň:

  • 4 jablká s červenou šupkou
  • 4 PL krupicového cukru
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL mletej škorice
  • trochu roztopeného masla
  • Malinový lekvár

 

Na dokončenie:

  • 1 vajce na potretie
  • Práškový cukor na posypanie

 

Postup:

Najprv si pripravíme domáce bezlepkové lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).

Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníkov, prepolíme a nakrájame na plátky. Do hrnca dáme cukor, citrónovú šťavu a 100 ml vody. Necháme cukor rozpustiť a potom pridáme plátky jabĺk. Varíme 2-3 minútky. Scedíme a necháme mierne vychladnúť. 

Odpočinuté cesto prekrojíme na polovice. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Potrieme lekvárom a posypeme škoricou. Pozdĺžne radielkom alebo nožíkom narežeme na 4 rovnako široké pruhy. Do polovice každého pruhu poukladáme plátky jabĺk tak, aby sa mierne prekrývali a málinko vyčnievali nad okraj cesta. Každý pruh potom zrolujeme do ružičky a vyčnievajúcimi jablkami smerom nahor vložíme do jamky plechu na muffiny. 

Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokvapkáme roztopeným maslom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 25 minút do zlatista. Upečené jablkové ruže necháme vychladnúť a podávame posypané práškovým cukrom, prípadne so šľahačkou.

jablkové ruže

jablkové ruže

Recepty z bezlepkového lístkového cesta

Slané bezlepkové tyčinky so semiačkami

Bezlepkové tvarohové koláčiky s ovocím

Bezlepková štrúdľa s makom a čerešňami,

Obrátené hruškové koláčiky

Černicový tart bez lepku