Bezlepková cukrárka

Bezlepková cukrárka

Veríte tomu, že diagnóza celiakia nemusí hneď znamenať koniec sveta? Niekedy to je práve moment, ktorý nás nakopne možno aj úplne iným smerom. A my sa vydáme na novú, neprebádanú cestu. Na jej konci môže byť aj založenie úspešného biznisu, ktorý sa vám stane vášňou. Zdá sa vám to ako z rozprávky? Tento reálny príbeh píše Petra, bezlepková cukrárka. Petra, ktorá je dnes úspešnou profesionálnou cukrárkou a v Žiline vedie svoju bezlepkovú cukráreň Delightilli.

Bezlepková cukrárka

Aké boli začiatky?

Peťa, napriek tvojmu relatívne mladému veku máš toho veľa za sebou. My ťa poznáme už dobre, ale skús priblížiť našim fanúšikom tvoju cestu od začiatku až po dnešok.

No fúha, keď od začiatku, tak to bude na dlho :-).  Ale tak približne v skratke asi toľko, že od mala ma bavilo sa motať v kuchyni.  Keď som mala 12, upiekla som starkej na narodeniny svoju prvú tortu úplne sama. Pamätám si, že krém bol zrazený a odporne presladený. Moja vášeň k pečeniu sa len prehlbovala, no keď mi v 16-tich diagnostikovali celiakiu, na nejaký čas som pečenie z frustrácie zavesila na klinec. V tomto čase zohrala významnú rolu moja mamina, ktorá sa všemožne snažila upiecť alebo nájsť niečo, čo by som mohla a čo by mi chutilo. Pamätám si, že sa jej podarili úžasné vanilkové mafinky s čučoriedkami a ja som si vtedy povedala, že asi sa to bude dať nejako vymyslieť aj s tým bezlepkovým. Tak som sa postupne pustila do študovania a neskôr aj vymýšľania vlastných bezlepkových receptov. Neskôr z toho bol blog, popri tom zákazkové pečenie no a postupne ma to všetko nejako prerástlo do väčších rozmerov.

 

Prečo si sa vlastne rozhodla započať kariéru cukrárky?

V tom čase, keď som sa rozhodla ísť cestou cukrárky, som pracovala s jednou značkou kozmetiky, čo bola super práca, no postupne som dospela k tomu, že som túžila vymyslieť niečo vlastné a úplne od podlahy – rozmýšľala som, aké by to bolo, mať vlastnú značku, niečo vyrábať , atď. . to som ale vôbec netušila, čo to všetko obnáša.

Hneď od začiatku som vedela, že sa chcem venovať bezlepkovému pečeniu – prirodzene som to sama na sebe vnímala ako veľkú dieru na trhu a navyše predsa nebudem vypekať niečo, čo by som nemohla ochutnať.  Spravila som si rekvalifikáciu, odišla na skusy do sveta, na 4* a 5* výletné riečne lode, kde som sa postupne vypracovala na šéfcukrárku a nesmierne veľa som sa naučila. V čase, keď som pracovala na lodi som si vymyslela, že by som si mohla všetky moje recepty zozbierať a vydať knižku, neskôr sa k tomu pridal blog a s ním spolupráca s Novalimom. Vlastná cukráreň a výroba bola vlastne len otázkou času.

Bezlepková cukrárka

Petrin život bez lepku

Ako sa tebe žije bez lepku?

Úplne fantasticky, keďže moje telo je naň zjavne alergické :-).

 

Dnes vlastníš a manažujes známu žilinskú cukráreň Delightilli. Čo ťa počas dňa najviac zamestnáva?

Záleží deň od dňa. Niekedy mám deň plný stretnutí, inokedy zas veľa času strávim nad administratívou. Počas normálneho dňa, kedy nikde nelietam, riešim najmä komunikáciu so zákazníkmi na našej FB stránke, vybavujem objednávky  a popri tom sa venujem našej výrobe – či už vypomáham s pečením, keď je toho veľa, alebo nakupujem suroviny, … skrátka starám sa o to, aby všetko bežalo bez problémov.

Bezlepková cukrárka

Máš ešte čas venovať sa aj svojmu blogu, keď si teraz bezlepková cukrárka?

No nakoľko sa mi od otvorenia cukrárne nepodarilo napísať ani jeden recept, tak moja odpoveď bude jednoznačná, nie. Ako sa však postupne rozrastáme, tak dokážem viac vecí delegovať a veľmi sa teším na moment, keď sa k blogovaniu opäť vrátim – verím, že to bude už tento rok.

Spolupráca s Novalimom

S Novalimom spolupracuješ už niekoľko rokov. Ako sa ti pečie z našich múk?

Musím na začiatok odpovede povedať, že som za našu spoluprácu nesmierne vďačná. Naša komunikácia, či to ako mi dokážete poradiť alebo ako nás ako značku podporujete, by som nevedela vyvážiť všetkým zlatom sveta. Naozaj v mene celého tímu ďakujem.

Čo sa týka múk, tak ja si ich neviem vynachváliť. Je pravda, že každý výrobca bezlepkových múk má iné zloženie a to, čo mi funguje s vašimi múkami, mi s inými múčnymi zmesami nefungovalo. Ale je aj pravda, že je to možno aj otázka zvyku. S vašimi múkami pracujem prakticky od začiatku mojej celiakie. V tom čase toľko druhov múčnych zmesí nebolo a keď sme už niečo skúšali napiecť, tak veľmi zavážila aj cena, pretože tých nepodarkov bolo na začiatku viac než dosť. Časom som však skúšaním zdokonalila a s Novalimáckymi múkami sa mi pracuje úplne fantasticky.

 

Ktoré naše produkty by si vedela z vlastnej skúsenosti doporučiť aj ďalej?

Keďže okrem lepku sa musím vyhýbať aj laktóze a sóji, najčastejšie pečiem z vašich múk Promix PK špeciál a CH špeciál. Obe sú bez alergénov a tým pádom sa nemusím báť, že by mne alebo nejakému inému alergikovi nesadli. Z PK-čky sa mi najlepšie pečú piškótové cestá alebo šľahané zmesi na torty a CHčka je super na kysnuté pečivo. Veľmi rada pridávam do pečenia aj vaše prirodzene bezlepkové múky ako napríklad pohánkovú, ryžovú, občas aj zemiakovú alebo kukuričnú.

Bezlepková cukrárka

Čo by si na záver odkázala nováčikom vo svete bez lepku?

Možno len toľko, aby sa nebáli experimentovať a aby nevešali hlavu, že zrazu nemôžu kopu vecí. V konečnom dôsledku je naša bezlepková strava neuveriteľne ľahko stráviteľná, sama mám toľko energie, že niekedy neviem čo so sebou od radosti a prakticky tým, že si musíme dávať pozor na to, čo zjeme, sme „nútení“  viesť zdravý životný štýl. Takže byť bezlepkáčom má veľké množstvo výhod.

My, v Novalime, na záver ešte dodáme, že Petre prajeme veľa tvorivých nápadov, úspech a radosť z práce a veríme, že naša spolupráca bude naďalej prekvitať.

Bezlepková cukrárka je možno aj vás nesplnený sen. Alebo vás celiakia zaviedla na úplne iné chodníčky?  Máte aj vy inšpiratívny príbeh súvisiaci s celiakiou a chcete sa oň podeliť? Napíšte nám!